stranice

Izgradnja baze za budžetsko zagovaranje

Hoće li FAP dočekati strateškog partnera?
Kada je krajem maja prošle godine Vlada Srbije potpisala Memorandum o razumevanju sa finskom kompanijom “Sisu Auto”, po kojem je proizvodnja kamiona u FAP-u trebalo da startuje već za tri meseca, mnogi Pribojci su bili skeptični. Godinama slušaju kako njihovu fabriku kamiona kupuju Ukrajinci, Kinezi, Rusi, sada Finci, ali niko još nije investirao ni dinar. Pitanje je da li su se obradovali izjavi premijera Vučića, datoj prilikom nedavne posete Finskoj, da će uskoro biti raspisan tender, a da će prvi moderni kamion iz FAP-a izaći već krajem godine. vise »
Bogićeviću i Perčeviću milioni iz državne kase
Nekim od najvećih poreskih dužnika država je od 2011. do 2013, na ime državne pomoći, davala milione dinara! Na taj način samo su Koncern “Farmakom”, u vlasništvu Miroslava Bogićevića i firme u vlasništvu “Interkomerca” Gorana Perčevića u ovom periodu dobile, samo u kategoriji državne pomoći male vrednosti, više od 22 miliona dinara. vise »
Državnu pomoć dobilo i Privredno društvo 'Kostolac'
Vlada Srbije omogućila je da Privredno društvo “Termoelektrane i kopovi Kostolac” (PD TE-KO) od 2006. godine do danas dobije državnu pomoć vise »
Da li je državna pomoć EPS-u u interesu građana?
Vlada Srbije je od 2006. godine do danas u nekoliko navrata omogućila Rudarskom basenu “Kolubara” i termoelektrani “Kolubara B”, koji posluju u sastavu EPS-a, da dobiju državnu pomoć, što prema mišljenju stručnjaka, može da predstavlja kršenje propisa EU. vise »
Naknade trudnicama i porodiljama
Kolike su mesečne naknade za trudnice i porodilje? vise »
Koliko plaćamo Majkrosoftu?
Država Srbija se obavezala da će u naredne tri godine svi organi državne uprave, njih 70, koristiti isključivo “Majkrosoft” proizvode vise »
Šta je programsko budžetiranje?
Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srbije je predviđeno da od 2015. godine Srbija pređe sa linijskog na programsko budžetiranje. Šta to znači? vise »
Koliko nas koštaju zatvori?
Koliko se novca iz budžeta izdvaja za Upravu za izvršenje krivičnih sankcija? vise »
Koliko košta školovanje osnovca
Da li je tačno da svi budžetski korisnici imaju obavezu da objave informatore o radu? vise »
U javnom sektoru, ne računajući javna preduzeća, zaposlena trećina svih zaposlenih u Srbiji
Koliko ima zaposlenih u javnom sektoru, pita Mladen iz Kragujevca.Prema podacima do kojih je došao portal Vodite računa više od polovine žitelja Srbije živi na državnom budžetu. U ovu kategoriju spadaju zaposleni u državnoj upravi, vojsci, policiji, školstvu, zdravstvu, pravosuđu, u republičkim ili lokalnim javnim preduzećima, korisnici neke vrste socijalnih davanja ili penzija. vise »
Podela sredstava prikupljenih od poreza između grada Beograda i njegovih opština
Kako se dele sredstva od poreza na zarade, poreza na nasleđe i poklon i kako se raspolaže novcem dobijenim od lokalnih komunalnih taksi, između Beograda i opština? vise »
Budžeti lokalnih samouprava će se opet donositi na brzinu
Već nekoliko godina se ne poštuje budžetski kalendar propisan Zakonom o budžetskom sistemu. Istraživali smo kako to utiče na donošenja budžeta lokalnih samouprava vise »
Rashodi za zaposlene u javnom sektoru
Broj zaposlenih i izdvajanja za zaposlene u javnom sektoru česta su tema u Srbiji. Iz nekih izjava ministra finansija i mnogih drugih članova Vlade može se zaključiti da se ne raspolaže preciznim podacima o broju zaposlenih u javnom sektoru. vise »
Koliko stvarno košta moja plata?
Istraživali smo koliko košta jedna plata, odnosno šta sve ulazi u jednu neto platu vise »
Koliko Kikinda izdvaja za sport?
Toliko se priča o tome da smo zemlja sportista i sport igra značajnu ulogu u našem društvu, zanima me gde je tu moja Kikinda i koliko daje za sport? Mirе, Kikinda vise »
Koliko smo daleko od željenih 1% BDP-a izdvajanja za nauku?
Da li su naučnici koji protestima upozoravaju na propast domaće nauke u pravu kada kažu da su izdvajanja za nauku drastično smanjena? Da li je istina da u nauku ulažemo manje od svih? vise »
Kakvi su efekti subvencija za zapošljavanje?
Koliko je novih radnih mesta otvoreno subvencijama za zapošljavanje Nacionalne službe za zapošljavanje i koliko nas je sve to koštalo? vise »
Koliko je Srbija do sada prihodovala povećanjem PDV-a sa 18 na 20 odsto?
Stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) povećana je sa 18 na 20 odsto od 1. oktobra 2012. godine. Koliko je u prvih osam meseci Srbija prihodovala ovim povećanjem? vise »
Kojim zаkonom se određuju plаte zаposlenim u jаvno komunаlnim preduzećimа аko nisu nа teretu budžetа grаdа?
Kojim zаkonom se određuju plаte zаposlenim u jаvno komunаlnim preduzećimа аko nisu nа teretu budžetа grаdа? vise »
Da li je visina primanja zaposlenih u državnim institucijama javna informacija?
Da li je visina primanja zaposlenih u državnim institucijama javna informacija? Ako je javna, koji je mehanizam dostupan zainteresovanoj javnosti kada republička institucija o kojoj je reč odbija da dostavi informaciju o tome kako raspoređuje budžetska sredstva koja su joj na raspolaganju za lične dohotke zaposlenih. Konkretno, odgovor institucije na pitanje “Kolike su plate rukovodilaca i pojedinih zaposlenih?” glasi – “Ne možemo da vam kažemo, doneli smo sopstveni pravilnik po kojem je to tajna”. vise »
Koliko novca dobijaju političke stranke iz budžeta?
Koliko novca dobijaju političke stranke iz budžeta? vise »
Šta su IPA fondovi i kako se taj novac troši?
Političari stalno govore o IPA fondovima iz EU. Šta su IPA fondovi i kako se taj novac troši? vise »
Koliko koštaju putovanja pančevačkih opštinara?
Koliko nas, građane Pančeva koštaju službena putovanja naših opštinara? Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2013. godinu, za ovu namenu izdvojeno je ukupno 10.806.912 RSD što je nešto manje od 0,22% ukupnog budžeta Pančeva. Rebalansom budžeta koji je usledio u maju 2013, izdvojena suma neznatno je smanjena i predviđa 10,711,747 RSD. vise »
'Brod teatar' jede naše pare
U Novom Sadu postoji priča o “Brodu teatru”, koja nije do kraja ispričana. To je još jedan u nizu projekata koji je pojeo “brdo” naših para i sada leži nezavršen na doku brodogradilišta. Da li biste mogli ovo da istražite?. vise »
Koliko košta škola “Milovan Glišić” u Valjevu?
Koliko je do sada para potrošeno na izgradnju osnovne škole “Milovan Glišić” u Valjevu, koja se zida više od deset godina, i kada će valjevska deca dobiti na upotrebu novu školu? vise »
Gde je bazen u Užicu?
Zašto Užičani i dalje nemaju otvoreni bazen, kada su i ove i prošle godine u budžetu bila predviđena sredstva za taj objekat? vise »
Koliko je koštala zaječarska pijaca i javna garaža?
Koliko su novca zaječarske vlasti potrošile na izgradnju pijace i javne garaže, koja i dalje nema upotrebnu dozvolu, a trebalo je da bude završena još 2011? vise »